Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Energieminister Tinne Van der Straeten: "Overwinstbijdrage levert dit voorjaar 434,5 miljoen euro op"

Tinne Van der Straeten

De solidariteitsbijdrage die geïnd wordt bij de gas- en oliesector, levert dit voorjaar bijna 435 miljoen euro aan de Belgische schatkist op.

Dat laat federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) weten.

De regering wil dat geld gebruiken om de maatregelen te financieren die ze heeft genomen om de energiefactuur van de mensen te helpen verlichten. 

Eindelijk een eerlijke bijdrage

'Vorig jaar eindigde met een grote verwezenlijking', zegt Tinne Van der Straeten.  'We maakten een einde aan de gigantische overwinsten bij energiebedrijven. Zij maken door de ongezien hoge energieprijzen enorme winsten terwijl veel mensen met torenhoge energiefacturen zitten. Die oneerlijke situatie hebben we rechtgezet met een overwinstbelasting. We herverdelen de gigantische overwinsten met een basispakket voor energie van november tot en met maart.  

Na de beslissing in december volgde meteen actie. De bijdrage van gasnetbeheerder Fluxys, zo’n 300 miljoen euro, is al ontvangen en de facturen voor de petroleumsector zijn verstuurd.

Energie terug in eigen handen

Begin januari hebben we dan een belangrijke stap gezet voor onze bevoorradingszekerheid. Samen met Engie legden we een kader vast om de twee jongste kerncentrales met 10 jaar te verlengen.

Door de oorlog in Oekraïne kwamen we in een ongeziene situatie terecht. Poetin zette onze afhankelijkheid van Russisch gas in als een wapen. Een nieuwe situatie vraagt om nieuw beleid, dus die verantwoordelijkheid namen we. Op die manier nemen we onze energie weer in eigen handen: door de switch naar 100% hernieuwbare energie te versnellen en onze bevoorradingszekerheid te verzekeren.

Ondertussen is Engie gestart met de nodige studies en veiligheidswerken om ons gemeenschappelijk doel te bereiken: de beschikbaarheid van twee kerncentrales in de winter van 2026.'

Ons werk gaat door

'We werken niet alleen hard verder aan het dossier met Engie, maar ook aan de versnelling naar 100% hernieuwbare energie', vervolgt Van der Straeten.

Zo werd de allereerste waterstofwet (ter wereld!) vorige week goedgekeurd. Naast onze windmolens op zee is hernieuwbare waterstof een belangrijke sleutel in de switch naar hernieuwbare energie.

Waterstof is cruciaal om onze zware industrie te vergroenen.

De waterstofwet voorziet een regelgevend kader voor het vervoer van waterstof in ons land. We beschikken vandaag al over een netwerk van zo’n 600 kilometer, het op één na grootste waterstofvervoersnetwerk ter wereld. Met de waterstofwet kunnen we dat netwerk verder uitbouwen en versterken.'

De Baltic Eagle vliegt uit

Het ‘Baltic Eagle Offshore Platform’ is een platform dat groene en goedkope windenergie van de Baltische zee tot bij een half miljoen Duitse gezinnen zal brengen. Ik bracht vorig jaar al een bezoek toen hij nog in opbouw was. Vorige dinsdag om 5u ‘s ochtends zwaaide ik hem uit. Vroeg uit de veren, maar het was zeker de moeite waard.

In ons land zit veel kennis en expertise over hernieuwbare energie. Belgische bedrijven dragen hiermee bij aan klimaatoplossingen over de hele wereldZo vervangen we als klein land wereldwijd olie en gas door windenergie op zee.'

Tinne Van der Straeten

Deel dit artikel